Naxçıvan Muxtar Respublikası
9 - 14°
- 5 - 10°
Qazax, Gəncə, Goranboy, Tər-Tər, Ağdam, Füzuli, Cəbrayıl
9 - 14°
0 - 5°
Mərkəzi-Aran
9 - 4
0 - 5
Masallı, Yardımlı, Lerik, Lənkəran, Astara
7-11°
0-3°
Bakıda və Abşeron yarımadasında
8-10°
2-4°
Şoraba çox yemək beyində dəyişiklik yaradır
Tarix: 10-10-2023 | Saat: 08:36
Bölmə:Karusel / Maraqlı | çapa göndər

Çox duzlu qidalara, turşuya, şorabaya bağlılıq, meyillik gələcəkdə həmin insanda demensiya - əqli və yaddaş pozulmasına səbəb ola bilər.

Xeberaz.Az medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, duzlu yeyənin baş beynində ciddi dəyişikliklər gedir.

ABŞ-ın Kornelli Universitetinin alimləri neyrobioloq Cuzeppe Farakonun rəhbərliyi ilə laboratoriya siçanları üzərində bu təsiri yoxlayıblar. Onlar siçanlara yüksək duzlu rasion seçir və 3 ay qidalandırırlar. Siçanlarda demensiya simptomları görülür və yuvalarından çıxdıqdan sonra onu tapmağa çətinlik çəkirdilər.

Alimlər təyin edib ki, artıq duz baş beyni qidalandıran arteriyaların divarlarını dəyişir, beyində kimyəvi dəyişikliklər yaradır və oksid azot sintezi dayanır. Hansı ki, məhz oksid azot damarları genişləndirir, qan dövranını təmin edir.

Eləcə də yeni araşdırma sübut edib ki, duzlu qida neyronlarda tay-zülalın stabilliyini pozur. Bu zülal neyronların sağlamlıq və funksiyalarını təmin edir.

Oksid azot çatışmadığına görə, tay zülallar neyronları tərk edir, bir yerə toplaşır yapışır və neyrofibrilyar toplar əmələ gətirir. Bununla da beyin neyronları ölməyə başlayır.




Xəbəri paylaş

1418 dəfə oxunub.

Digər xəbərlər
bütün xəbərlər
____ Instagram ___