Niyə yumurtanın sarısı bəzən yaşıla çevrilir?
Tarix: 15-04-2017 | Saat: 22:25
Bölmə:Karusel / Maraqlı / M2 | çapa göndər
Yumurta qaynadıldıqda bəzi hallarda sarısı yaşıl rəngə çevrilir. Bəs bunun niyə baş verdiyini heç bilirsiniz?
"Xəbəraz.az " deyerler.org-a istinadən bildirir ki, yumurtanı suda qaynadarkən, yumurtadakı zülallarda olan turşu zəncirləri dəyişikliyə məruz qalaraq, ya müvəqqəti bir-birindən ayrılır, ya da quruluşları dəyişikliyə məruz qalır. İsinmə davam etdikcə bu kütlələr içində yeni bağlar qurulur və nəticədə möhkəm bir protein şəbəkəsi yaranır.
Məhz bu yumurtanın ağının da, sarısının da qatı konsistensiyaya çatmasına gətirib çıxarır. Qaynama davam edirsə, sarının rəngi yaşıla çevrilir. Çünki yumurtanın ağı sulfiddən ibarətdir və bu sulfid qaynama vaxtı hidrogenlə birləşəndə hidrogen sulfidə çevrilir. Bunun qoxusu xarab yumurta qoxusu kimidir. Hidrogen sulfid zəhərli, yanıcı və partlayıcı təsirə malik bir qazdır. Amma əlbəttə, yumurtada hidrogen sulfidin az miqdarı belə, risklər yaradacaq qədər çox deyil. Yəni bunun zərərli olduğunu düşünüb qorxmanıza ehtiyac yoxdur.
Xəbəri paylaş
1 3408 dəfə oxunub.
Digər xəbərlər
Tarix: 15-04-2017 | Saat: 22:25
Bölmə:Karusel / Maraqlı / M2 | çapa göndər
Yumurta qaynadıldıqda bəzi hallarda sarısı yaşıl rəngə çevrilir. Bəs bunun niyə baş verdiyini heç bilirsiniz?
"Xəbəraz.az " deyerler.org-a istinadən bildirir ki, yumurtanı suda qaynadarkən, yumurtadakı zülallarda olan turşu zəncirləri dəyişikliyə məruz qalaraq, ya müvəqqəti bir-birindən ayrılır, ya da quruluşları dəyişikliyə məruz qalır. İsinmə davam etdikcə bu kütlələr içində yeni bağlar qurulur və nəticədə möhkəm bir protein şəbəkəsi yaranır.
Məhz bu yumurtanın ağının da, sarısının da qatı konsistensiyaya çatmasına gətirib çıxarır. Qaynama davam edirsə, sarının rəngi yaşıla çevrilir. Çünki yumurtanın ağı sulfiddən ibarətdir və bu sulfid qaynama vaxtı hidrogenlə birləşəndə hidrogen sulfidə çevrilir. Bunun qoxusu xarab yumurta qoxusu kimidir. Hidrogen sulfid zəhərli, yanıcı və partlayıcı təsirə malik bir qazdır. Amma əlbəttə, yumurtada hidrogen sulfidin az miqdarı belə, risklər yaradacaq qədər çox deyil. Yəni bunun zərərli olduğunu düşünüb qorxmanıza ehtiyac yoxdur.
Xəbəri paylaş
Digər xəbərlər
22-05-2016, 16:36
Rusiyadan Hitlerə təşəkkür: “Sərhədlərimiz...”
1-01-2020, 16:50
İlkin Əhmədzadə Şimali Kiprdə ölüm təhdidinə görə TUTULDU
18-10-2015, 16:59
Başçı prezidentə şikayət edən sahibkarı tutdurdu
16-02-2017, 20:46
Soyuq havalarda çoxlu su için
10-06-2016, 17:34
Diktatordan Koreyanın birləşməsi üçün çağırış
6-02-2017, 10:20
Üç ölkə Suriyanın taleyi ilə bağlı yenidən bir arada
9-05-2016, 19:38
Bakıda həyətlərdə çətənə kolu əkiblər
26-08-2015, 13:53
Jurnalisti İŞİD-i tənqid etdiyi üçün edam etdilər
24-09-2016, 20:30
Aparıcı Sadiqdən su altında "möhtəşəm" çəkiliş - video