Naxçıvan Muxtar Respublikası
9 - 14°
- 5 - 10°
Qazax, Gəncə, Goranboy, Tər-Tər, Ağdam, Füzuli, Cəbrayıl
9 - 14°
0 - 5°
Mərkəzi-Aran
9 - 4
0 - 5
Masallı, Yardımlı, Lerik, Lənkəran, Astara
7-11°
0-3°
Bakıda və Abşeron yarımadasında
8-10°
2-4°
Kabab necə öldürür? – qızarmış ətin, tüstülənən manqalın yaratdığı xəstəliklər
Tarix: 03-08-2023 | Saat: 13:55
Bölmə:Karusel / Maraqlı | çapa göndər




Şəhərdən kənara qoyulan, ət qızartmaq, meşədə manqal məclisi istifadə edərək işə başlaması ilə aktuallaşan sevimli əyləncədir. Bəs, bunun nəticəsində yaranan düşündünüzmü?

 Pankreas yeməkləri


Alimlər uzun müddətdir ki, bu haqda danışırlar - çoxlu miqdarda qırmızı ət yemək zərərlidir, zərəri zərərlərdə bədxassəli şişlərin inkişaf riskini art IrmasIdIr. Ancaq qızardılmış ətin mədəaltı vəzi riskini artırma riski də var.

Söhbət qrildə və ya qrildə bişirildikdə ətdə əmələ gələn kanserogenlərdən gedir. Onlar kabab kömürləşmiş qabıqla örtüldükdə görünür - kimi, əti orta istilikdə qızardarkən, bişirərkən və ya bişirərkən baş vermir. Pankreas riski olmadan bir növ kabab yeməyə davam etmək mümkündürmü? Bəli, hiylələr var. Qızartmadan əvvəl ət parçaları rozmarin qoya, səxavətlə qara bibər səpə və ya otlar qarışığında (məsələn, kəklikotu, reyhan, zirə, ada çayı, marjoram, soğan və sarımsaq ilə) marinat edə bilərsiniz. Sadə manipulyasiyalar bişmiş barbeküdə kanserogenlərin köməyini azaldacaq.

ManqalIn yanInda dayanmayIn

Məlum olub ki, manqalın xoş qoxusu da təhlükəlidir. Təhlükə ətin kömürlə qızardılması zamanı buraxılan polisiklik aromatik karbohidrogenlərdir. İnsan bu kanserogenlərin çoxunu bu şəkildə hazırlanmış manqal yeyərək alır, lakin hətta “sadəcə dayanan”lar da risk altındadır. Çin alimləri manqaldan yuxarı qalxıb onun insanların sağlamlığına təsirini artırır. Məlum olub ki, ət yedikdən sonra ikinci ən böyük təhlükə manqal yerinin yanında dayanmaqdır. Üstəlik, elm adamları qızardılmış ət həvəskarlarının paltarlarında PAH izlərini tapdılar: parça zədəli tüstü doyduqda, kanserogenlər ondan dəriyə keçir.

 

Odur ki, əgər siz manqal bişirirsinizsə, manqalın yanında yalnız şişləri çevirmək üçün kənarda çalışın və qalan vaxtda ondan uzaq durun. Yanğın yaxınlığında toplaşdıqdan sonra mümkün qədər təmiz paltarlara paltar dəyişdirin və tüstü ilə doymuş əşyaları camaşırxanaya gönd Erin.

Yüksək təzyiq

Xərçəng riskinin artması sizi tez-tez qızardılmış ət yediyiniz zaman gözləyən təhlükəsizlik təhlükəsi deyil. Bundan əlavə, manqal ehtiras qan təzyiqinin artmasına səbəb ola bilər.

Ayda bir-iki dəfə qızardılmış ət və ya balıq yeyirsə, narahat olmağa dəyməz. Ancaq bu işləmə üsuluna qapılmamalı - bu ürək və qan damarları üçün yemək bişirmək və ola bilər.

 

 




Xəbəri paylaş

3018 dəfə oxunub.

Digər xəbərlər
bütün xəbərlər
____ Instagram ___