DİQQƏT: Yemək bişirərkən bu səhvləri etməyin
Tarix: 03-03-2017 | Saat: 13:05
Bölmə:Karusel / Maraqlı | çapa göndər
Bədən üçün faydalı olan ət, süd kimi məhsullar düzgün bişirilmədikdə bütün qida dəyərini itirir. Bu qidaları bişirərkən bir neçə əhəmiyyətli məqama diqqət etmək lazımdır. Qidaları düzgün bişirmə üsullarından bir neçəsi ilə sizi də tanış edirik.
Ət bişirərkən...
Normal istilikdə bişirilmiş ətin qida dəyəri itməz. Ancaq yüksək istilik dərəcəsində bişən ətlərdə vitamin itkisi yaşanır. Soba, qızartma və yağda yüksək istilikdə bişirilən ətlər həm suyunu, həm də tərkibindəki vitamin və mineralları itirir.
Bu vitamin və mineral itkisinin baş verməməsi üçün ətin üstünə pomidor və ya başqa sulu tərəvəz qoyaraq az odda bişirmək lazımdır. Beləliklə, heç bir vitamin itkisi yaşanmaz.
Tərəvəz bişirərkən...
Tərəvəzlərdə isə vəziyyət tam əksinədir. Tərəvəzlərin tərkibində bol miqdarda su var. Bu səbəbdən də mümkün olduğu qədər su qatılmadan və qısa müddətdə bişirilməlidir. Tərəvəzlər qaynadıldıqdan sonra həmin suyu tökməyin. Bu zaman sudakı B1 vitamini və fol turşu tamamilə yox olacaq.
Kartof mümkün qədər qabıqlı bişirilməlidir. Qabığı ilə birlikdə bişirilmiş kartof təxminən 1,600 mq kalium ehtiva edir. Kartofun tərkibindəki potasium banandan az qala 4 qat çoxdur.
Kalium yalnız nəmləndirici deyil, eyni zamanda qan təzyiqini aşağı salan təsiri də var.
Doğranmış tərəvəz və meyvələr bişirildiyi zaman qaynar suya atılmalıdır. Soyuq suda bişirilməməlidir. Təzə tərəvəzlər pomidor və ya tomatla bişirilərsə, bişmə müddəti uzanar.
Süd bişirərkən...
Südlü şirniyyatlar bişirərkən şirniyyatı ocaqdan götürməzdən əvvəl şəkər əlavə etmək lazımdır. Bu halda hazırladığınız südlü şirniyyatın vitamin dəyəri itməz. Bundan başqa, süd qabardıqdan sonra qarışdırılaraq 5 dəqiqə qaynadılmalı və dərhal soyudulmalıdır. Soyuducuda şüşə qabda 1-2 gün saxlanıla bilər.
Makaronun düzgün bişirilmə üsulları
Makaron və digər taxıl qrupu qidalarını bişirərkən bişirmə suyunun tökülməsi suda əriyən vitaminlərin, xüsusilə də B qrupu vitaminlərinin itkisinə səbəb olar. Qida elementi itkisini minimuma endirmək üçün makaron və bənzəri taxıl qrupu qidaları az suda qaynadaraq və suyun çəkildikdən sonra bişirilməsi uyğun olar.
Xəbəri paylaş
6808 dəfə oxunub.
Digər xəbərlər
Tarix: 03-03-2017 | Saat: 13:05
Bölmə:Karusel / Maraqlı | çapa göndər
Bədən üçün faydalı olan ət, süd kimi məhsullar düzgün bişirilmədikdə bütün qida dəyərini itirir. Bu qidaları bişirərkən bir neçə əhəmiyyətli məqama diqqət etmək lazımdır. Qidaları düzgün bişirmə üsullarından bir neçəsi ilə sizi də tanış edirik.
Ət bişirərkən...
Normal istilikdə bişirilmiş ətin qida dəyəri itməz. Ancaq yüksək istilik dərəcəsində bişən ətlərdə vitamin itkisi yaşanır. Soba, qızartma və yağda yüksək istilikdə bişirilən ətlər həm suyunu, həm də tərkibindəki vitamin və mineralları itirir.
Bu vitamin və mineral itkisinin baş verməməsi üçün ətin üstünə pomidor və ya başqa sulu tərəvəz qoyaraq az odda bişirmək lazımdır. Beləliklə, heç bir vitamin itkisi yaşanmaz.
Tərəvəz bişirərkən...
Tərəvəzlərdə isə vəziyyət tam əksinədir. Tərəvəzlərin tərkibində bol miqdarda su var. Bu səbəbdən də mümkün olduğu qədər su qatılmadan və qısa müddətdə bişirilməlidir. Tərəvəzlər qaynadıldıqdan sonra həmin suyu tökməyin. Bu zaman sudakı B1 vitamini və fol turşu tamamilə yox olacaq.
Kartof mümkün qədər qabıqlı bişirilməlidir. Qabığı ilə birlikdə bişirilmiş kartof təxminən 1,600 mq kalium ehtiva edir. Kartofun tərkibindəki potasium banandan az qala 4 qat çoxdur.
Kalium yalnız nəmləndirici deyil, eyni zamanda qan təzyiqini aşağı salan təsiri də var.
Doğranmış tərəvəz və meyvələr bişirildiyi zaman qaynar suya atılmalıdır. Soyuq suda bişirilməməlidir. Təzə tərəvəzlər pomidor və ya tomatla bişirilərsə, bişmə müddəti uzanar.
Süd bişirərkən...
Südlü şirniyyatlar bişirərkən şirniyyatı ocaqdan götürməzdən əvvəl şəkər əlavə etmək lazımdır. Bu halda hazırladığınız südlü şirniyyatın vitamin dəyəri itməz. Bundan başqa, süd qabardıqdan sonra qarışdırılaraq 5 dəqiqə qaynadılmalı və dərhal soyudulmalıdır. Soyuducuda şüşə qabda 1-2 gün saxlanıla bilər.
Makaronun düzgün bişirilmə üsulları
Makaron və digər taxıl qrupu qidalarını bişirərkən bişirmə suyunun tökülməsi suda əriyən vitaminlərin, xüsusilə də B qrupu vitaminlərinin itkisinə səbəb olar. Qida elementi itkisini minimuma endirmək üçün makaron və bənzəri taxıl qrupu qidaları az suda qaynadaraq və suyun çəkildikdən sonra bişirilməsi uyğun olar.
Xəbəri paylaş
Digər xəbərlər
28-09-2017, 11:32
Oyundan sonra Bakı metrosu 1 saata 25 mindən çox sərnişin daşıyıb - FOTO
16-11-2022, 12:15
İnsanı xoşbəxt etmək üçün neçə min dollar lazımdır? - Alimlər hesablayıb
18-11-2021, 08:47
“Ata, şəhid olub gələcəm, mənimlə fəxr edəcəksən” – Şəhid Elmin Əlizadə
10-05-2018, 12:36
Evi sökülən vətəndaş nə etməli? - VƏKİL MƏSLƏHƏTİ
27-07-2018, 11:43
Evdən skeletləşmiş qadın meyiti tapıldı - Bakıda
14-02-2018, 18:28
Bayıl sürüşmə zonasında evi olan sakinlər siyahıya alınıb
5-03-2016, 17:10
Qonaqlar qələbə qazanır
9-04-2017, 12:59
Türkiyə təşviş içində - 22 dəfə zəlzələ oldu + Yenilənib
11-01-2016, 00:24
Xalq artisti özünü dahi adlandırdı