Xərçəngə səbəb olan 4 növ məhsul
Tarix: 07-12-2018 | Saat: 17:34
Bölmə:Karusel / Səhiyyə | çapa göndər
Bütün dünyada xərçəng xəstəliyindən əziyyət çəkənlərin sayı ildən ilə dayanmadan artır.
Alimlərin fikrinə görə, bunun səbəblərindən biri sağlam olmayan qidalanmadır. Mütəxəssislər xərçəng xəstəliyinə səbəb ola bilən 4 qrup qida məhsullarını təyin ediblər. Sizə bu məhsulların siyahısını təqdim edirik:
- Şəkərlə zəngin olan qidalar
Şəkərdən sui-istifadə bir çox xərçəng növünün (düz bağırsaq, süd vəzi, sidik kisəsi, mədə, qida borusu və s.) riskini artırır. Şəkərin (qlükoza) orqanizmdə parçalanması xərçəng hüceyrələrinin artması prosesini stimullaşdırır.
Bu tək şəkərə deyil, şəkər əvəzedicilərə də aiddir. Mütəxəssislərin fikrinə görə, şəkər əvəzediciləri şəkərdən qat-qat daha ziyanlı və təhlükəlidir ki, onlardan tam imtina etmək lazımdır.
Lakin şəkərdən tam imtina etmək olmaz. Qlükozanın qanda və beyin toxumalarında konsentrasiyanın aşağı olması sinir toxumasının xərçəngi riskini artıra bilər.
- Kolbasa, sosis, vetçina və s.
Ümumdünya xərçəng araşdırması agentliyi bu məhsulları təsdiq olunmuş kanserogen aktivliyinə malik olan məhsullar kimi qiymətləndirir. Kolbasa və s. bu kimi emal olunmuş ətdən hazırlanmış qidaların müntəzəm olaraq istehlakı yoğun bağırsaq xərçənginin riskini xeyli artırır. Həmçinin elmi araşdırmalar göstərir ki, bu məhsullardan sui-istifadə süd vəzi xərçənginin də riskini artırır.
- Yağlı məhsullar
Araşdırmalar göstərib ki, çox yağlı məhsulların müntəzəm olaraq istehlakı bağırsaqda və bir çox digər orqanlarda xərçəng şişlərin böyüməsini stimullaşdırır.
- Emal olunmuş qidalar, yarımfabrikatlar, yararlıq müddəti uzun olan qidalar
Müxtəlif hazır qıdalar (şirniyyatlar, çipsi, suxarı və s.), şirin qazlı içkilər, dükanlarda satılan pizza, blinçiklər, düşbərə və s. bu kimi yarımfabrikatların istehsalı zamanı çoxlu miqdarda şəkər, duz və süni yağlar (marqarin və s.), konservant, dadlandırıcılar və s. kimyəvi maddələrdən istifadə olunur. Nəticədə bu məhsullar orqanizmə heç bir fayda vermir, əksinə orqanizmi zəiflədir, hüceyrələr səviyyəsində pozulmalar yaradır, müxtəlif xəstəliklərin və o cümlədən xərçəngin riskini artırır.
Xəbəri paylaş
5208 dəfə oxunub.
Digər xəbərlər
Tarix: 07-12-2018 | Saat: 17:34
Bölmə:Karusel / Səhiyyə | çapa göndər
Bütün dünyada xərçəng xəstəliyindən əziyyət çəkənlərin sayı ildən ilə dayanmadan artır.
Alimlərin fikrinə görə, bunun səbəblərindən biri sağlam olmayan qidalanmadır. Mütəxəssislər xərçəng xəstəliyinə səbəb ola bilən 4 qrup qida məhsullarını təyin ediblər. Sizə bu məhsulların siyahısını təqdim edirik:
- Şəkərlə zəngin olan qidalar
Şəkərdən sui-istifadə bir çox xərçəng növünün (düz bağırsaq, süd vəzi, sidik kisəsi, mədə, qida borusu və s.) riskini artırır. Şəkərin (qlükoza) orqanizmdə parçalanması xərçəng hüceyrələrinin artması prosesini stimullaşdırır.
Bu tək şəkərə deyil, şəkər əvəzedicilərə də aiddir. Mütəxəssislərin fikrinə görə, şəkər əvəzediciləri şəkərdən qat-qat daha ziyanlı və təhlükəlidir ki, onlardan tam imtina etmək lazımdır.
Lakin şəkərdən tam imtina etmək olmaz. Qlükozanın qanda və beyin toxumalarında konsentrasiyanın aşağı olması sinir toxumasının xərçəngi riskini artıra bilər.
- Kolbasa, sosis, vetçina və s.
Ümumdünya xərçəng araşdırması agentliyi bu məhsulları təsdiq olunmuş kanserogen aktivliyinə malik olan məhsullar kimi qiymətləndirir. Kolbasa və s. bu kimi emal olunmuş ətdən hazırlanmış qidaların müntəzəm olaraq istehlakı yoğun bağırsaq xərçənginin riskini xeyli artırır. Həmçinin elmi araşdırmalar göstərir ki, bu məhsullardan sui-istifadə süd vəzi xərçənginin də riskini artırır.
- Yağlı məhsullar
Araşdırmalar göstərib ki, çox yağlı məhsulların müntəzəm olaraq istehlakı bağırsaqda və bir çox digər orqanlarda xərçəng şişlərin böyüməsini stimullaşdırır.
- Emal olunmuş qidalar, yarımfabrikatlar, yararlıq müddəti uzun olan qidalar
Müxtəlif hazır qıdalar (şirniyyatlar, çipsi, suxarı və s.), şirin qazlı içkilər, dükanlarda satılan pizza, blinçiklər, düşbərə və s. bu kimi yarımfabrikatların istehsalı zamanı çoxlu miqdarda şəkər, duz və süni yağlar (marqarin və s.), konservant, dadlandırıcılar və s. kimyəvi maddələrdən istifadə olunur. Nəticədə bu məhsullar orqanizmə heç bir fayda vermir, əksinə orqanizmi zəiflədir, hüceyrələr səviyyəsində pozulmalar yaradır, müxtəlif xəstəliklərin və o cümlədən xərçəngin riskini artırır.
Xəbəri paylaş
Digər xəbərlər
10-01-2016, 09:29
Saxta dollarla aldana bilərsiniz - XƏBƏRDARLIQ
5-04-2015, 15:59
Azərbaycanlı güləşçi İstanbulda qalib gəldi – VİDEO
2-07-2020, 12:34
İlham Əliyevin təşəbbüsünün dəstəklənməsi böyük etimadın göstəricisidir - Ağalar Vəliyev
22-06-2017, 16:44
Rahidə Baxışovanı belə görməmisiniz - FOTOLAR
10-01-2016, 10:42
Günün ulduz falı: bəxtiniz gətirəcək
5-04-2015, 16:28
Hələ belə İlizyon görməmisiniz-VİDEO
14-03-2015, 10:03
Zabratda qanlı dava
18-10-2020, 00:19
Azərbaycanın dövlət müstəqilliyini bərpa etməsindən 29 il ötür
3-12-2018, 17:05
Adi yodun sadəcə 3 qramı belə insanı öldürə bilər - Suya qatıb içənlər böyük səhv edir
15-04-2017, 16:22
Tayı-bərabəri olmayan MƏRZƏ - Revmatizm, sinir və mədə problemləri, cinsi zəiflik...