Xərçəng riskini artıran 10 qida
Tarix: 21-04-2017 | Saat: 06:39
Bölmə:Karusel / Səhiyyə | çapa göndər
Bəzi alimlərin fikrincə, günlük qəbul etdiyimiz qidaların bir çoxunun, əslində, xərçəng xəstəliyi riski daşıdığının çoxlarımız fərqində deyilik. Bəs bu qidalar hansılardır?
"Xəbəraz.az " saglamolun.az-a istinadən həmin qidaların siyahlslnı təqdim edir:
Mikrodalğalı sobada partladılmış qarğıdalı (popkorn)
Əlverişli olmasına baxmayaraq mikrodalğalı sobada partladılmış qarğıdalının tərkibində yüksək dərəcədə kanserogen maddələr mövcuddur. Bu, xüsusilə qadınlarda uşaq dünyaya gətirmədə, böyrək, qaraciyər kimi orqanlarda xərçəng riskini artırır.
Rafinə edilmiş şəkər və meyvəli qazlı içkilər
Jeleli konfetlər və buna bənzər şəkərli qidalar xərçəng hüceyrələrinin inkişafını yüksəldir. Xüsusilə tortlar, qazlı içkilər və meyvə suları qadağa olunmuş qidalar sırasında ilk yerlərdədir.
Cipslər
Ləzzətli olduqları qədər yüksək kalori və trans yağlar ehtiva edən bu tip qəlyanaltılar ürək xəstəliklərindən tutmuş xərçəngə qədər bir çox xəstəliklərə yol aça bilər.
Emal edilmiş ağ un
Rafinə edildikdən sonra emal edilən ağ un qida dəyərlərini itirməklə yanaşı tərkibində zərərli kimyəvi maddələr də daşıyır. Yalnız artıq çəki qazanmağımızı təmin edən qida olmaqla kifayətlənməyib eyni zamanda xərçəng riski də daşıyır.
Dietik qidalar
Xüsusilə süni dadlandırıcılar daxil olmaqla dietik qidalara əlavə olunan rəng və dadverici vasitələr bu qidaları sağlamlıq üçün təhlükəli qidalar sırasına daxil edir.
Süni dadlandırıcılar
Şəkərdən istifadə etmirsinizsə, süni dadlandırıcılara üstünlük vermiş ola bilərsiniz. Lakin bilinənin əksinə olaraq bu dadlandırıcılar qanda şəkərin miqdarına nəzarət olunmasını çətinləşdirir və beyin şişlərinə belə səbəb ola bilir.
Hisə verilmiş, duza qoyulmuş və duzlu yeməklər
Bu qidalar həzm edildikdə zot turşusu, n-nitrozo deyilən birləşmə əmələ gətirərək xüsusilə mədə və qalın bağırsaq xərçənginə yol aça bilər.
Alkoqollu içkilər
Yaxın zamanda aparılan bir araşdırmaya görə, klimaks dövründən sonra gündə bir dəfə alkoqollu içki qəbul edən qadınların döş xərçənginə yaxalanması riski 30% daha artıqdır.
Emal edilmiş ət
Sosis, vetçina, salyami kimi ətlərin əksəriyyətinin tərkibində yüksək miqdarda duz və kimyəvi maddə vardır. Bir araşdırmaya əsasən, müntəzəm olaraq bu qidalardan qəbul edən insanların erkən ölüm riski 43% artıqdır.
Fermada yetişdirilən qızıl balıq (somon balığı)
Fermalarda yetişdirilən və təbii şəkildə bəslənməyən qızıl balıqlar bütün faydalı xüsusiyyətlərini itirərək tərkibində olan kimyəvi maddələr və antibiotiklərlə xərçəng xəstəliyinin yaranmasına yol aça bilərlər.
Xəbəri paylaş
8378 dəfə oxunub.
Digər xəbərlər
Tarix: 21-04-2017 | Saat: 06:39
Bölmə:Karusel / Səhiyyə | çapa göndər
Bəzi alimlərin fikrincə, günlük qəbul etdiyimiz qidaların bir çoxunun, əslində, xərçəng xəstəliyi riski daşıdığının çoxlarımız fərqində deyilik. Bəs bu qidalar hansılardır?
"Xəbəraz.az " saglamolun.az-a istinadən həmin qidaların siyahlslnı təqdim edir:
Mikrodalğalı sobada partladılmış qarğıdalı (popkorn)
Əlverişli olmasına baxmayaraq mikrodalğalı sobada partladılmış qarğıdalının tərkibində yüksək dərəcədə kanserogen maddələr mövcuddur. Bu, xüsusilə qadınlarda uşaq dünyaya gətirmədə, böyrək, qaraciyər kimi orqanlarda xərçəng riskini artırır.
Rafinə edilmiş şəkər və meyvəli qazlı içkilər
Jeleli konfetlər və buna bənzər şəkərli qidalar xərçəng hüceyrələrinin inkişafını yüksəldir. Xüsusilə tortlar, qazlı içkilər və meyvə suları qadağa olunmuş qidalar sırasında ilk yerlərdədir.
Cipslər
Ləzzətli olduqları qədər yüksək kalori və trans yağlar ehtiva edən bu tip qəlyanaltılar ürək xəstəliklərindən tutmuş xərçəngə qədər bir çox xəstəliklərə yol aça bilər.
Emal edilmiş ağ un
Rafinə edildikdən sonra emal edilən ağ un qida dəyərlərini itirməklə yanaşı tərkibində zərərli kimyəvi maddələr də daşıyır. Yalnız artıq çəki qazanmağımızı təmin edən qida olmaqla kifayətlənməyib eyni zamanda xərçəng riski də daşıyır.
Dietik qidalar
Xüsusilə süni dadlandırıcılar daxil olmaqla dietik qidalara əlavə olunan rəng və dadverici vasitələr bu qidaları sağlamlıq üçün təhlükəli qidalar sırasına daxil edir.
Süni dadlandırıcılar
Şəkərdən istifadə etmirsinizsə, süni dadlandırıcılara üstünlük vermiş ola bilərsiniz. Lakin bilinənin əksinə olaraq bu dadlandırıcılar qanda şəkərin miqdarına nəzarət olunmasını çətinləşdirir və beyin şişlərinə belə səbəb ola bilir.
Hisə verilmiş, duza qoyulmuş və duzlu yeməklər
Bu qidalar həzm edildikdə zot turşusu, n-nitrozo deyilən birləşmə əmələ gətirərək xüsusilə mədə və qalın bağırsaq xərçənginə yol aça bilər.
Alkoqollu içkilər
Yaxın zamanda aparılan bir araşdırmaya görə, klimaks dövründən sonra gündə bir dəfə alkoqollu içki qəbul edən qadınların döş xərçənginə yaxalanması riski 30% daha artıqdır.
Emal edilmiş ət
Sosis, vetçina, salyami kimi ətlərin əksəriyyətinin tərkibində yüksək miqdarda duz və kimyəvi maddə vardır. Bir araşdırmaya əsasən, müntəzəm olaraq bu qidalardan qəbul edən insanların erkən ölüm riski 43% artıqdır.
Fermada yetişdirilən qızıl balıq (somon balığı)
Fermalarda yetişdirilən və təbii şəkildə bəslənməyən qızıl balıqlar bütün faydalı xüsusiyyətlərini itirərək tərkibində olan kimyəvi maddələr və antibiotiklərlə xərçəng xəstəliyinin yaranmasına yol aça bilərlər.
Xəbəri paylaş
Digər xəbərlər
4-08-2015, 16:49
“Şokolad” kimi olmaq istəyənlərə tövsiyələr
5-04-2019, 12:34
Bakıda həbsxanada dava olub - RƏSMİ MÜNASİBƏT
30-01-2017, 22:31
130 arvadı olan məşhur vaiz öldü
28-04-2016, 09:17
Etibar Pirverdiyev martda verdiyi əmri ləğv etdi
28-07-2015, 12:33
Vannaya tökdüyü yuyucu toz bomba kimi partladı - FOTOLAR
25-12-2015, 23:44
Qarabağda müharibə ehtimalı: artilleriya, aviasiya zərbələri...
20-10-2019, 16:11
Konsertdən sonra ombalarımı əməliyyat etdirəcəm
19-02-2016, 13:45
“Allahın əli hardadır?
5-01-2016, 00:54
Məscidin damındakı qarın uçması faciəyə səbəb oldu