Naxçıvan Muxtar Respublikası
9 - 14°
- 5 - 10°
Qazax, Gəncə, Goranboy, Tər-Tər, Ağdam, Füzuli, Cəbrayıl
9 - 14°
0 - 5°
Mərkəzi-Aran
9 - 4
0 - 5
Masallı, Yardımlı, Lerik, Lənkəran, Astara
7-11°
0-3°
Bakıda və Abşeron yarımadasında
8-10°
2-4°
Kiflənmiş çörək xərçəng yaradır
Tarix: 17-09-2016 | Saat: 20:56
Bölmə:Karusel / Maraqlı | çapa göndər

Kiflənmiş çörək xərçəng yaradır

Kiflənmiş çörək, quru meyvə, ədviyyat, tomat, turşu kimi qidalar qaraciyər xərçənginə yol açır.

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edirlər ki, həmçinin xarab tərəfini qoparıb çörəyin qalanını yemək də təhlükəlidir.

"Xəbəraz.az " deyerler.org-a istinadən bildirir ki, bayat çörəkdəki aflatoksin, mədə, bağırsaq və qaraciyər xərçənginə yol açır. Çörəkdən əlavə, köhnə, xarab fındıq, fıstıq kimi quru meyvə və istiot kimi ədviyyatlar da xüsusən qaraciyəri zədələyir.

Mütəxəssislər qaraciyərin bədəndəki toksinləri təmizləyən orqan olduğunu, çox toksinlə qarşılaşanda da zədələndiyini bildiriblər. Qaraciyər xərçənginin əmələ gəlməsində aflatoksinin çox mühüm rolu var. Uzun müddət açıqda qalan taxıl, quru meyvə və ədviyyat kimi qidalarda bu maddə yarana bilər. Bu səbəblə bu cür qidalar yeyilərkən qoxusuna və görünüşünə diqqət edilməlidir.

Həkimlər, insanların etdikləri ən böyük səhvin xarab tərəfi kəsib ərzaqların yeyilməsinə davam edilməsi olduğunu deyir. Bu məsələyə diqqət etmək vacibdir.


Xəbəri paylaş

7608 dəfə oxunub.

Digər xəbərlər
bütün xəbərlər
____ Instagram ___