XƏBƏRDARLIQ: Dondurma alarkən diqqətli olun!
Tarix: 01-06-2018 | Saat: 16:55
Bölmə:Karusel / Maraqlı / M2 | çapa göndər
Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi istehlakçılara dondurma alarkən bəzi hallara diqqət etməsini tövsiyə edib.
Xəbəraz.Az bildirir ki, agentlikdən trend-in sorğusuna cavab olaraq bildirilib ki, istehlakçılar dondurma alarkən ilk növbədə dondurmanın hermetikliyinin pozulmamasına, etiketinə baxmaq, tərkibindəki maddələrə, məhsulun istehsal və son istifadə tarixinə fikir verilməlidirlər.
Həmçinin dondurmanın satıldığı yerin sanitar qaydalara nə dərəcədə əməl etməsinə diqqət yetirmək vacibdir.
Agentlikdən bildirilib ki, rəngli dondurmalara xüsusi diqqət yetirilməlidir:
"Məsələn, sarı rəngdə olan dondurma limonlu dondurma sayılır. Ancaq istehlakçı bilməlidir ki, əgər dondurmanın rəngi tünd sarıdırsa, orada rəngləndiricidən istifadə olunub. Çünki limon əlavə edilmiş dondurma ağ rəngdən sarıya nadir hallarda çevrilə bilər, tünd sarı ola bilməz. Dondurmalara vurulan bu sintetik rəngləndiricilər allergik xəstəliklərə yol açma potensialına malikdir".
Agentlikdən qeyd edilib ki, hermetik qablaşdırılmamış dondurma satan şəxsin gigiyena qaydalarına riayət etməsinə, iş sahəsində təmiz iş geyimi, bone və əlcəkdən istifadə etməsinə diqqət edilməlidir: "Dondurmanın qabı əzilibsə, deməli, əriyib və sonra təkrar dondurulub. Yenidən dondurulma isə həm məhsulun dadına mənfi təsir göstərir, həm də zəhərlənmə təhlükəsini artırır".
Agentlikdən əlavə edilib ki, dondurma marketlərdə tələb olunan qaydalara uyğun saxlanılmalıdır: "Dondurma etiketdə qeyd edilmiş temperaturda saxlanılmalıdır. Dondurmaların üzərinə birbaşa günəş şüaları düşməməlidir. Dondurmanın saxlanıldığı soyuducunun üzəri qoruyucu örtüklə örtülməlidir. Dondurma açıq havada satılırsa, soyuducular kölgə düşən yerlərdə saxlanmalıdır. Dondurmalar digər qida məhsulları (toyuq, balıq məhsulları və s.) ilə eyni soyuducuda saxlanmamalıdır. Digər qidalarla eyni soyuducuda saxlanma dondurmanın keyfiyyətini pozmaqla yanaşı, onun tərkibində zərərli mikroorqanizmlərin inkişafına səbəb ola bilər. Qeyri-düzgün və antisanitariya şəraitində satılan dondurmalar asanlıqla yararlı qida məhsulundan təhlükəli məhsula çevrilə bilir".
Xəbəri paylaş
8178 dəfə oxunub.
Digər xəbərlər
Tarix: 01-06-2018 | Saat: 16:55
Bölmə:Karusel / Maraqlı / M2 | çapa göndər
Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi istehlakçılara dondurma alarkən bəzi hallara diqqət etməsini tövsiyə edib.
Xəbəraz.Az bildirir ki, agentlikdən trend-in sorğusuna cavab olaraq bildirilib ki, istehlakçılar dondurma alarkən ilk növbədə dondurmanın hermetikliyinin pozulmamasına, etiketinə baxmaq, tərkibindəki maddələrə, məhsulun istehsal və son istifadə tarixinə fikir verilməlidirlər.
Həmçinin dondurmanın satıldığı yerin sanitar qaydalara nə dərəcədə əməl etməsinə diqqət yetirmək vacibdir.
Agentlikdən bildirilib ki, rəngli dondurmalara xüsusi diqqət yetirilməlidir:
"Məsələn, sarı rəngdə olan dondurma limonlu dondurma sayılır. Ancaq istehlakçı bilməlidir ki, əgər dondurmanın rəngi tünd sarıdırsa, orada rəngləndiricidən istifadə olunub. Çünki limon əlavə edilmiş dondurma ağ rəngdən sarıya nadir hallarda çevrilə bilər, tünd sarı ola bilməz. Dondurmalara vurulan bu sintetik rəngləndiricilər allergik xəstəliklərə yol açma potensialına malikdir".
Agentlikdən qeyd edilib ki, hermetik qablaşdırılmamış dondurma satan şəxsin gigiyena qaydalarına riayət etməsinə, iş sahəsində təmiz iş geyimi, bone və əlcəkdən istifadə etməsinə diqqət edilməlidir: "Dondurmanın qabı əzilibsə, deməli, əriyib və sonra təkrar dondurulub. Yenidən dondurulma isə həm məhsulun dadına mənfi təsir göstərir, həm də zəhərlənmə təhlükəsini artırır".
Agentlikdən əlavə edilib ki, dondurma marketlərdə tələb olunan qaydalara uyğun saxlanılmalıdır: "Dondurma etiketdə qeyd edilmiş temperaturda saxlanılmalıdır. Dondurmaların üzərinə birbaşa günəş şüaları düşməməlidir. Dondurmanın saxlanıldığı soyuducunun üzəri qoruyucu örtüklə örtülməlidir. Dondurma açıq havada satılırsa, soyuducular kölgə düşən yerlərdə saxlanmalıdır. Dondurmalar digər qida məhsulları (toyuq, balıq məhsulları və s.) ilə eyni soyuducuda saxlanmamalıdır. Digər qidalarla eyni soyuducuda saxlanma dondurmanın keyfiyyətini pozmaqla yanaşı, onun tərkibində zərərli mikroorqanizmlərin inkişafına səbəb ola bilər. Qeyri-düzgün və antisanitariya şəraitində satılan dondurmalar asanlıqla yararlı qida məhsulundan təhlükəli məhsula çevrilə bilir".
Xəbəri paylaş
Digər xəbərlər
28-08-2018, 17:08
“Əsl qadın evinin xanımı olar. Sosial şəbəkələrdə “gəzməz” Məhşur müğənni Nadir Qafarzadədən açıqlama.
4-12-2022, 11:37
Azərbaycanlı bloqer "sərvət" dəyərində lüks avtomobil aldı
22-07-2021, 11:44
Bakıda iyrənc olay: - 37 yaşlı kişi ögey qızını hamilə qoydu
16-07-2015, 11:04
Azərbaycan və Pakistan arasında önəmli sənəd
9-11-2020, 01:41
Bu əsr Türkiyənin əsri olacaq - Ərdoğan
9-02-2023, 12:10
Xərçəngdən qoruyur, immuniteti gücləndirir... - GƏNCLİK ELİKSİRİ
3-08-2021, 12:06
Biləsuvarda 26 yaşlı oğlan özünü asdı
1-09-2022, 12:15
Niyamla evlilik xəbərindən danışdı: “Həyatımı məhv etdim”
27-11-2017, 10:23
Qəbələdə AĞIR QƏZA: 2 ölü, 8 yaralı