Niyə yumurtanın sarısı bəzən yaşıla çevrilir?
Tarix: 15-04-2017 | Saat: 22:25
Bölmə:Karusel / Maraqlı / M2 | çapa göndər
Yumurta qaynadıldıqda bəzi hallarda sarısı yaşıl rəngə çevrilir. Bəs bunun niyə baş verdiyini heç bilirsiniz?
"Xəbəraz.az " deyerler.org-a istinadən bildirir ki, yumurtanı suda qaynadarkən, yumurtadakı zülallarda olan turşu zəncirləri dəyişikliyə məruz qalaraq, ya müvəqqəti bir-birindən ayrılır, ya da quruluşları dəyişikliyə məruz qalır. İsinmə davam etdikcə bu kütlələr içində yeni bağlar qurulur və nəticədə möhkəm bir protein şəbəkəsi yaranır.
Məhz bu yumurtanın ağının da, sarısının da qatı konsistensiyaya çatmasına gətirib çıxarır. Qaynama davam edirsə, sarının rəngi yaşıla çevrilir. Çünki yumurtanın ağı sulfiddən ibarətdir və bu sulfid qaynama vaxtı hidrogenlə birləşəndə hidrogen sulfidə çevrilir. Bunun qoxusu xarab yumurta qoxusu kimidir. Hidrogen sulfid zəhərli, yanıcı və partlayıcı təsirə malik bir qazdır. Amma əlbəttə, yumurtada hidrogen sulfidin az miqdarı belə, risklər yaradacaq qədər çox deyil. Yəni bunun zərərli olduğunu düşünüb qorxmanıza ehtiyac yoxdur.
Xəbəri paylaş
1 3358 dəfə oxunub.
Digər xəbərlər
Tarix: 15-04-2017 | Saat: 22:25
Bölmə:Karusel / Maraqlı / M2 | çapa göndər
Yumurta qaynadıldıqda bəzi hallarda sarısı yaşıl rəngə çevrilir. Bəs bunun niyə baş verdiyini heç bilirsiniz?
"Xəbəraz.az " deyerler.org-a istinadən bildirir ki, yumurtanı suda qaynadarkən, yumurtadakı zülallarda olan turşu zəncirləri dəyişikliyə məruz qalaraq, ya müvəqqəti bir-birindən ayrılır, ya da quruluşları dəyişikliyə məruz qalır. İsinmə davam etdikcə bu kütlələr içində yeni bağlar qurulur və nəticədə möhkəm bir protein şəbəkəsi yaranır.
Məhz bu yumurtanın ağının da, sarısının da qatı konsistensiyaya çatmasına gətirib çıxarır. Qaynama davam edirsə, sarının rəngi yaşıla çevrilir. Çünki yumurtanın ağı sulfiddən ibarətdir və bu sulfid qaynama vaxtı hidrogenlə birləşəndə hidrogen sulfidə çevrilir. Bunun qoxusu xarab yumurta qoxusu kimidir. Hidrogen sulfid zəhərli, yanıcı və partlayıcı təsirə malik bir qazdır. Amma əlbəttə, yumurtada hidrogen sulfidin az miqdarı belə, risklər yaradacaq qədər çox deyil. Yəni bunun zərərli olduğunu düşünüb qorxmanıza ehtiyac yoxdur.
Xəbəri paylaş
Digər xəbərlər
31-07-2015, 11:36
İlan sancmaları zamanı nəyi etmək olmaz? - EKSPERT RƏYİ
14-07-2022, 10:58
Rus mediası Hüseynin yalançı olduğunu iddia edib - Hər şey saxtadır
4-02-2019, 11:31
“Qarabağ” – “Neftçi” matçında REKORD
13-01-2016, 17:49
"Xəyal Adası"nın kabelini oğurlayanların kimliyi məlum oldu
13-08-2020, 20:42
Məhkumlarla görüşə icazə verildi
5-08-2015, 16:31
Maşın dərəyə aşdı - ana öldü, övladları yaralandılar
6-01-2022, 11:39
"2022-ci ildə pandemiyaya son qoya biləcəyik” - ÜST
23-12-2018, 15:32
Azərbaycana qış daxil oldu
3-08-2016, 17:26
Yaraları sağaldan möcüzəvi krem: özünüz hazırlayın - RESEPT